Сорти ДСП плит

Листи, які використовуються при будівництві, реставрації, ремонту та виготовленні меблів, називають дсп плити. Процес їх виготовлення передбачає з’єднання тирси та смол синтетичного походження.

Для чого використовуються різні сорти плит

Сорти ДСП плит

Щоб придбати плити, необхідно визначитися із сортом товару. Фахівці стверджують, що весь асортимент плит можна розділити на три великі групи.

  • Перший сорт характеризується ідеально гладкою поверхнею, що досягається шліфуванням. На поверхню наноситься спеціальна плівка, а зверху — будь-які зображення, візерунки. Найчастіше такі плити застосовуються у виробництві корпусних меблів, гарнітурів, шаф.
  • Другий сорт — це брак, який не увійшов до попередньої групи. Базова відмінність полягає в наявності невеликих сколів, подряпин. Листи використовують для будівельних, оздоблювальних робіт.
  • Третій сорт має велику кількість дефектів, тому такі вироби можна використовувати тільки в місцях, які будуть приховані. Це найдешевша група з трьох.

Попит на якісні матеріали не проходить. Доступна ціна та простий монтаж ДСП роблять цей матеріал незамінним.

Безпека використання плит в житлових будівлях

До складу кожного виробу входять штучні смоли. Вони забезпечують міцність і довговічність плити. Під впливом навколишнього середовища смоли мають властивість виділяти небезпечну для людського організму речовину – формальдегід. Згідно зі стандартами, на сто грамів плити можна використовувати до десяти міліграмів формальдегіду. Такі вироби обов’язково маркують позначенням «Е1». Якщо на товарі немає маркування, то від його придбання краще відмовитися, оскільки перевірити безпеку матеріалу в звичайних умовах неможливо. Під час використання плити можуть стати небезпечними, спровокувати алергічну реакцію та інші розлади організму.